zondag 4 mei 2014

Het exclusieve verkiezingsmaal




De Beweging was ontstaan in de woelige jaren na 2010 en vormde een amalgaam van bewegingen en verenigingen die niet meer onder een noemer genoemd wilden worden met het klassieke middenveld of zo u wilt de verzuiling.  Gewone burgers die zich met een duidelijke afkeer hadden afgekeerd van de traditionele politiek van de politique politicienne en terug wilden keren naar de grassroots politiek. Het was een merkwaardig samengaan van links en rechts, die de politieke afkeer wilden kanaliseren met een enkele stem. Op zijn best was de beweging in haar oorsprong schimmig te noemen, maar niemand werd uitgesloten op basis van zijn mening. Iedereen kon proberen de anderen te overtuigen van de grootsheid van zijn/haar idee, het kwam erop aan zo goed mogelijk als dat kon anderen te overtuigen van zijn/haar gelijk, en te overwinnen in de stemming die achteraf de debatten afsloot.  Iedereen had zijn plaats, iedereen had zijn stem, de Beweging was ontstaan als afscheidingsbeweging in het Antwerpse maar opende reeds kantoren in alle provinciale hoofdsteden om haar ideeën te verspreiden.  Zij kende geen verkiezingen, en geen verkozenen, maar wilde haar maagdelijkheid behouden om een drukkingsmiddel te zijn, die de rol vervulde van een zweeppartij voor zover die term niet gekaapt was door extreemlinks en extreemrechts. Zij had geleerd uit de fouten van vorige burgerinitiatieven die werden gerecupereerd door de politiek.  Wie ook maar op een lijst verscheen, vloog automatisch uit de Beweging, al was dit een van haar weinige regels, logisch voor een beweging die was gegroeid uit burgeronvrede en anarchie. Zij wilde zich inschrijven in de anarchistische rol van Antwerpen als scherprechter en experimentenkamer van Vlaanderen, zonder zich in het keurslijf van de partijpolitiek te wringen waar omwille van het compromis en de status quo duivelsverbanden moesten worden gesloten.  De partij ging voor het zuivere standpunt, probeerde het perspectief te zien van alle betrokkenen, niet enkel van haar drukkingsgroepen. In haar aanvangsfase was de Beweging verketterd als een bende idealisten, wereldvreemden, zelfs eco-terroristen zonder bekommernis voor de economie, de werkende mens of de Vlaamse zaak.  Maar de grassroots Beweging overleefde deze allergische opstoot van de traditionalisten, niet zozeer door de spreekbuis van TV of kranten, de spreekbuis van de politieke krachten in dit land, maar leefde welig door de kracht van het internet en de sociale media, die zij beschouwde als haar grootste kracht.  Na een tijd kon echter niemand meer heen om het fenomeen, ook haar grootste tegenstanders niet, en werd haar advies meer en meer een advies waar rekening mee gehouden werd, het werd een denktank, een drukkingsgroep.

De kracht van de Beweging was meteen ook haar zwakte, het streven naar ultieme gelijkheid onder de sprekers, was meteen ook een uitnodiging voor de meer populistische sprekers die de algemene ontevredenheid het beste konden verwoorden en vatten. Zo komt dat het grote complot ontstond, waarvan ik u nu zal verhalen als een van de bevoorrechte getuigen.  Alhoewel de Beweging complete gelijkheid onder de leden voorstond, bleek uit de moeizame vooruitgang van de beweging dat het raadzamer was een kamer van vertegenwoordigers te installeren van de belangrijkste strekkingen binnen de Beweging om dagelijkse vertegenwoordiging in handen te nemen en een spreekbuis te zijn voor alle leden. Hoewel de Beweging gruwde van de partijpolitiek en zich met hand en tand verzette tegen de binnenkamertjespolitiek bleek al te snel dat het aloude prachtige citaat van Orwell zich manifesteerde:

“All animals are equal, but some animals are more equal than others.”


George Orwell, Animal Farm




De beste sprekers werden weliswaar verkozen met een stemming, die volgens alle regels van de kunst verliep, maar de verkozenen, alhoewel onbevooroordeeld vertrokken vanuit hun rechtvaardigheidsgevoel, werden toch gecorrumpeerd door hun macht en het vermogen om de traditionele partijen angst in te boezemen.  Een betere omschrijving heb ik niet om te verklaren waarom de gebeurtenissen, hoe ongeloofwaardig ze u misschien ook zullen lijken op het ogenblik van het lezen van dit verhaal, zich afspeelden in hete verkiezingslente van mei 2014.

“...most men and women will grow up to love their servitude and will never dream of revolution.”
Aldous Huxley, Brave New World



De primi inter pares van de Beweging droomden echter wel stilletjes van de kracht van de verandering, en voornamelijk van een complete ecologische omslag, dat de ruggengraat zou breken van het neokapitalistische denken dat de wereld overspoelde na de val het communisme. Of liever een vereniging van het kapitalistische denken, dat te verenigingen viel met de klimaatomzuchtingen.  Allen waren ze adepten van Al Gores groene bijbel, “An inconvenient truth”.



 


Zoals dat gaat met adepten, probeerden ze allemaal de keizer naar de kroon te steken, en gingen ze veel verder in hun ecologisch en groene denken dan de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat.  Zo gebeurde dat een veel radicaler groener denken ontstond, waar er men er vanuit ging dat de groene revolutie ook economisch haalbaar zou zijn en wenselijk en dat alle landen wel zouden volgen, als de economische gezondheid van een groene staat kon worden aangetoond.  De verkiezingskoorts van 2014 met de voorbijgestreefde strijd tussen nationalisten tegen traditionalisten leek het perfecte strijdtoneel om onder de radar de progressie van hun denken populair te maken. Zij wisten als geen ander dat de traditionele Belgische partijen in hun wanhopig streven om elke jonge stem om te buigen in een stem voor hun partijen , bereid zouden zijn tot verregaande toegeving om de stem van de dissonante Beweging, die de stem van de jeugd kanaliseerde, te verleiden tot een verregaand stemadvies voor hun partijen. Aangezien de leden van de Beweging zelf geen politieke postjes ambieerden, werden zij door de jeugd, op handen gedragen, niet in het minst omdat de Beweging zich radicaal afkeerde van de bestaande GAS-wetgeving, die algemeen werd gezien als een pestwetgeving. Maar ik loop vooruit op mijn verhaal, in al mijn enthousiasme, de  tol die men draagt in een zo klein mogelijk tijdsbestek zoveel mogelijk te zeggen.

Laten we teruggaan naar het grote complot van de Beweging dat het land uiteindelijk op haar politieke grondvesten zou laten donderen, al heeft u goede burger, daar tot nu toe niets gemerkt, tenzij aan de groeiende zenuwachtigheid en het gebekvecht van de politici.

De analyse van het triumviraat van de Beweging was vrij eenvoudig: bij de komende verkiezingen zou de NVA waarschijnlijk een klinkenkende overwinning behalen, rond de
33 % als ze op de peilingen mochten afgaan. Maar aangezien door de Waalse partijen een nieuwerwets cordon sanitaire rond de partij van Bart De Wever werd gelegd, zou deze haar verkiezingsuitslag nooit kunnen verzilveren. De demonisering van NVA begon groteske vormen aan te nemen in het Waalse landsgedeelte , waarschijnlijk omdat zij daar garen bij sponnen bij de Waalse achterban, en zij zich toch niet moesten presenteren bij Vlaamse kiezers.  Er waren slechts twee uitwegen voor Bart De Wever:

1) een rechtse coalitie met CD&V, Open VLD en NVA maar aangezien de post van zowel Kris Peeters, als die van de federale premier in gevaar kwam, zou CD&V hier nooit voor gaan gezien haar verkleind soortelijk gewicht van rond  de 18 %.  Liever eerste viool spelen in Vlaanderen, dan tweede viool spelen in een Vlaamse federale meerderheid achter NVA. De post van minister-president voor Kris Peeters moest gevrijwaard blijven, waarschijnlijk liever dan de onzekere post van federaal premier, waarvoor ze toch te klein waren, maar wel een koehandel konden opzetten met de toekomstige premier. De grootste Waalse partij zou ongetwijfeld een stuk sterker uit de stembusslag komen dan zij, en dan aan zet zijn. Zonder partners in Wallonië was regeren in België onmogelijk.

2) Een duivelsverbond met Vlaams Belang dat om duidelijke redenen niet wenselijk zou zijn, zelfs al zou De Wever het hoofd van De Winter op een schotel presenteren, na de gebeurlijke defenestratie van het voormalige kopstuk.  Annemans zou de gok nooit aandurven in al zijn politieke voorzichtigheid, met het afzweren van het immigratiestandpunt en waarschijnlijk zou de partij als het deze koers bleef varen vanzelf uitdoven binnen 2 verkiezingen na een weliswaar nog hevige doodsstrijd. Voor Annemans is er geen alternatief, als hij de koers afzweert, recupereert NVA haar standpunt vanzelfsprekend in afgezwakte vorm, wat toch de tendens was in Vlaanderen. Geen openlijk racisme Vlaams Belang-stijl, maar verdoken en verholen binnenskamers.
Volgens de kopstukken was de analyse duidelijk, de NVA zou nooit aan zet komen in België, tenzij symbolisch, de volgende regering zou een voortzetting van de huidige worden mits een uitbreiding met Groen om aan een meerderheid zou geraken.
En net daarin lag de gok van de Beweging, in het toegenomen gewicht van Groen, wat zou beschouwden als salonfähige ecologisten. De Beweging zou onder het mom van toegevingen aan Groen om het land te redden, het aloude adagio, haar veel radicaler gedachtengoed kunnen verwezenlijken, mits zij een middel zouden vinden waardoor de volgende regering niets anders kon dan haar standpunten volgen, het schaamlapje was er al, alleen het drukkingsmiddel ontbrak.  Binnenskamers had men er de mond van vol, van de uitgebreide mogelijkheden van de volgende regering, mits een kleine vorm van chantage die in hun ogen volkomen aanvaardbaar was. De Beweging kende haar klassiekers.

“Het doel heiligt de middelen”
Niccolo Machiavelli






Een diabolisch plan rijpte in de hoofden: de eerste stappen naar een ecologische revolutie waren ingezet. Een bekend melodietje spookte me door het hoofd:
Het plan stond of viel met de aanwezigheid van de beleidsmakers bij het ontvouwen van hun plannen, niet de luitenants, geen tweederangsfiguren, men had de top nodig, zij die de partijpolitiek tot in de vingertoppen beheersten.  Om hun komst te garanderen werd een listig gerucht verspreid in de wandelgangen van de specifieke hoofdkwartieren. Dat de top van de Beweging wellicht openstond om in ruil voor een aardige som haar leden van stemadvies te voorzien, ten voordele van de traditionalisten, en zeker ten nadeel van de grote uitdager.  Samen met de verspreiding van dit gerucht viel bij de partijen een uitnodiging in de bus voor een exclusief copieus feestmaal, waarbij de top van de Beweging haar beweegredenen kon uiteenzetten. Om vliegen te vangen, moet men immers bereid zijn de stroopkwast welig te hanteren:

Het menu luidde als volgt:

1) A slice of Sacromonte Omelet with a duck eggshell filled with salsa and a quail egg filled with sea salt. On the side, purple baby potatoes and grilled clementine

2) Side platter of Spanish olives, sweet tiny red peppers, spiced almonds

3) Side platter of anchovies crawling on tomatoes and fresh basil uprooted from black quinoa "dirt”

4) Huevos Highlife

5) Brian's absolutely gorgeous Lamb kidney and mushroom

6) Tenderloin wrapped in clay

7) Winkle made osso buco and spinach stuffed loin

8) Stuffed loin

9) Macarons with kumquats and strawberries  


  






































                                                             
De uitnodiging werd verstuurd en misschien zelfs tot de grote verbazing van de top van de Beweging kwamen vrij snel de eerste aanvaardingsbriefjes terug binnen met de dringende mededeling om deze bijeenkomst in zoverre mogelijk ver verwijderd van de pers te houden, aangezien het geheime karakter van de besprekingen dit zeker verdroeg.  De top van de Beweging verheugde zich, wreef zich in de handen, maakte zelfs een rondedans.  Het eindspel was ingezet, het welslagen van hun onderneming hing nu nog enkel af van hun overredingskracht.

De avond van het exclusieve verkiezingsmaal brak aan, de Amerikaanse chef hemelde de exquisiteit van zijn ingrediënten op, een droom van elke chef aan de slag te gaan met topvoedingswaren.  De top van de Beweging trok zich terug op het kasteel van een bevriende kunstenaar, dat de uitgelezen locatie was van hun snode plannen.  Een na een verschenen de hoge gasten op het appel, stuk voor stuk politieke dignitarissen in eigen titel, naam en reputatie.  Zij werden verwelkomd door een schare van prachtige hostessen, waarbij het ontbreken van elementaire kleding zeker bevorderlijk was voor de bevalligheid van hun optreden, die de hoge gasten begeleidden naar een grote tafel, versierd met het prachtigste servies en  ragfijn tintelend kristal.


De hoge heren voelden zich in hun nopjes, het uiterlijk van de meisjes ging duchtig over de tong, tot de top van de Beweging haar intrede maakte in de grote ridderzaal:

“Heren, u werd allemaal uitgekozen vanwege uw grote staat van verdienste voor dit land, en groot belang voor uw eigen partij, om onze boodschap te bespreken op uw hoofdkwartier.  Maar voor zaken, eerst plezier: Vergast uw ogen, geniet van al uw zintuigen bij het aanschouwen van de prachtige creaties van de speciaal voor u overgevlogen Amerikaanse chef, die werkelijk tot het uiterste is gegaan om u een onvergetelijk diner aan te bieden. Geniet van het eten, geniet van de wijn, na de maaltijd is er nog voldoende tijd om over te gaan tot de orde van de dag.”

En bij het uitspreken verliet het triumviraat de kamer, afgewisseld met de schaars geklede dames die met grote roemers wijn afkwamen, de hoge heren waren niet opgezet met het opzet van de Beweging, maar de talrijke hoeveel heden wijn die werden aangevoerd en telkens bijgevuld door de gezelschapsdames maakten de tongen los.  Niet dat de gesprekken pasten bij de status van de heren, de platvloerse grollen en schunnige opmerkingen waren dik gezaaid, af en toe gecombineerd met de occasionele aai, wat meestal werd afgewisseld met een roffelend lachsalvo.  De eerste gang verscheen, begeleid door een luid applaus van de hoge heren, zij deden zich tegoed, eerst wat aarzelend, maar steeds intensiever aan het wild – en vleesfestijn dat op de schotels en prachtige borden werd getoverd.  Het prachtige eten was exclusief, dat merkten de heren wel, een dergelijke fijne smaak van vlees hadden ze nog niet gekend.  De wijn vloeide, de dames werden aangehaald. Een diepe zucht weerklonk toen het varkenshaasje werd opgediend versierd door de restanten klei.  De kok moest ongetwijfeld van grote klasse zijn, met zijn inventiviteit.  De eerste vragen kwamen los, over het copieuze maal en de bedoelingen van de mysterieuze Beweging, maar de meisjes waren stoïcijns, geleerd om om te gaan met dronken klanten en opdringerige heren van stand.  Een man blijft immers een man, de heren gaven hun ogen de kost en genoten van het copieuze maal.

Tegen het einde van de maaltijd verscheen een van de leden van de Beweging op het appel met een brede glimlach.  “Heren, ik hoop dat u heeft genoten van het maal, de bedoeling was om de tongen losser te maken en elkaar te leren kennen in andere omstandigheden dan de wandelgangen van het parlement.  Geniet nog van een pousse café naar keuze, straks worden al uw vragen beantwoord naar ieders tevredenheid.”

De drankjes werden genoteerd, en na een tijdje verschenen de eerste drankjes, een scherpe espresso geur vulde de kamer en mengde zich met de reeds aanwezige aroma’s.  De leden van de Beweging verschenen terug en rolden een groot scherm uit.

“Heren, op dit scherm wordt nu een filmpje vertoond op vraag van de kok van dienst, die u iets meer uitleg zal geven over de maaltijd waarvan u heeft genoten.”



“Beste heren, ik hoop dat u heeft genoten van dit copieuze maal, u vraagt zich misschien af waarom ik mijn identiteit verberg, ik kan u echter zeggen dat u heeft genoten van een topchef,
U hebt immers genoten van Piet Huysentruyt, voor u geslacht en bereid op aloude manier.  In de loop van dit filmpje kan u dit slachtproces even volgen, gecombineerd met beelden van schransende hoge heren.”

Een luide oef weerklonk, gevolgd door een roffelend lachsalvo, dat echter onheilspellend wegstierf toen een bekende kop verscheen op het scherm.  “Heren, ik hoop dat u heeft genoten van mij, het summum voor een chef is te werken met nieuwe, exclusieve ingrediënten, maar ik heb het absolute sterrendom onder de chefs bereikt, ik was het ultieme gerecht, en treed nu ongetwijfeld de geschiedenis in al urban legend.  Geen nood tot verwijten, ik heb hier zelf om gevraagd, en als u dit niet gelooft, kan u straks vragen om mijn hoofd”

Het scherm werd zwart, en werd afgewisseld door een bekend lichaam, dat zich uitstrekte op een brancard, in een kamer met jongeren met het bekende masker.  Een stem weerklonk: “Ik ga misschien nu sterven, maar het is voor de goede zaak, een klein offer voor mij, een groot geschenk voor de mensheid.”  Met die woorden weerklonk een luide gil toen de eerste vleeszaag werd ingezet, en het beeld zich onheilspellend vulde met bloed.

De heren van de Beweging verschenen weer en werden bijna aangevlogen door de heren van stand, over het lef, over het feit dat ze voorgoed achter de tralies zouden vliegen bij zo’n misdaad, weerzinwekkend, degoutant, de stemmen stierven uit, de eerste storm van verontwaardiging was gepasseerd.

De leden van de Beweging susten de gemoederen: “Heren, het lijkt vreemd, maar zelfs wij hadden met dit concept een plan dat we zo meteen zullen verduidelijken:  “Wij, van onze kant, hebben slechts geassisteerd bij het assisteren bij een zelfmoord, u hebt zijn woorden gehoord, Piet werd zelfs poëtisch toen hij sprak over het naderen van zijn eigen dood.  Als u ons wil aangeven, wat natuurlijk uw goed recht is, worden wij slechts veroordeeld voor deze misdaad, en zijn wij over enkele jaren vrij, u, echter, zal tot het einde van uw dagen bekend staan als de Kannibaal in Vlaanderen, en vermits u geen wielrenner bent, is dit misschien wel pejoratief en nadelig voor uw verdere carrière.  Als u dit uitbrengt, is uw politieke loopbaan effectief ten einde en wordt uw partij geruïneerd en gedecimeerd.  Aan u de keuze, maar wij hebben een ander voorstel, als u zwijgt over dit maal, die toch doorging onder de grootste geheimhouding, kan uw verdere politieke loopbaan toch doorgaan  mits het inwilligen van bepaalde keuzes.”

De heren zwegen verstomd en vroegen bedenktijd, maar voor wat ze hebben beslist verwijs ik u naar de groene evolutie, misschien nog net geen revolutie, die zich na 25 mei zal voltrekken.  De keuze voor hun reputatie en imago blijkbaar belangrijker dan hun morele verontwaardiging.  Ik van mijn kant, wou u toch deze geschiedenis verhalen ,hoe ongeloofwaardig ook, en zal van mijn kant nooit meer op dezelfde manier kunnen kijken naar bepaalde heren van stand.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten